2017 yılı, Yugoslavya dağıldıktan sonra kurulan Hırvatistan Cumhuriyeti’yle Türkiye Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerin 25. yıldönümüydü. Bu vesileyle her iki ülkede çeşitli kutlamalar ve kültürel etkinlikler gerçekleşti. Bunlardan belki de en anlamlısı, Hırvat piyanist Ivan Horvatić’in Türk müzik eserlerini icra ettiği, Türk piyanist ve bestecimiz Hakan Ali Toker’in de Hırvat eserlerini icra ettiği CD ve konser projesiydi. Bu proje hakkında Hakan A. Toker’le kısa bir söyleşi yaptık…
Hırvatistan’la bağlantıyı nasıl kurdunuz? Bu proje kimin fikriydi?
Bu projenin fikir babası ve itici gücü, merkezi Zagreb’de bulunan Hırvat-Türk Dostluk Derneği (Hrvatsko-Turska Udruga Prijateljstva). Bu dernek, dünyada hemen her ülkede örnekleri bulunan benzer kuruluşlar arasında özel bir yere sahip: Bu derneği Hırvatistan’da yaşayan ve vatan hasreti çeken Türkler kurmamış! Bu derneği doğrudan Türkleri seven Hırvatlar kurmuş. Başkanı Goran Beus Richemberg, aynı zamanda Hırvatistan parlamentosunun bir üyesi. Kendisi çok aktif bir insan. Bu fikir ondan çıktı. “Türk eserleri Ivan çalsın, Hırvat eserleri Hakan çalsın” dedi. Daha önce başka konser projelerinde beraber olmuştuk, beni defalarca ülkelerine davet etmişlerdi sağ olsunlar. Bu yıl da başka konserlerin yanı sıra bir de böyle bir proje için çağırdılar. Fikri çok sevdim ve hemen kabul ettim!
Proje neleri kapsıyordu?
Önce İvan’la birlikte eserleri seçtik. Türkiye’den daha ziyade genç, yaşayan bestecilerimizin daha önce yayınlanmamış bestelerine öncelik verdik: Ertuğrul Bayraktar, İsmail Sezen, Mert Karabey, İvan Çelak, Perihan Önder-Ridder, Tolga Zafer Özdemir ve Berkant Gençkal. Hırvatistan’dan daha ziyade eski kuşaktan besteciler seçildi: Dora Pejačević, Bruno Bjelinski, Ivo Josipović (aynı zamanda Hırvatistan’ın eski cumhurbaşkanlarından), Boris Papandopulo ve Božidar Kunc. Bu eserleri Hırvatistan’da bir stüdyoda kaydettik. Bunların tamamı solo piyano için klasik Batı müziği tarzı besteler. Ayrıca her iki ülkeden birer 4-el parçası seçtik, İvan’la birlikte çaldık. Bu çalışmadan “Müzik Köprüleri” (Glazbeni Mostovi) adında bir CD çıktı. Sınırlı sayıda basıldı ve her iki ülkenin diplomatlarına hediye edildi. Ardından yine bu diplomatların katıldığı iki konser ve resepsiyon düzenlendi. Bunlardan biri Zagreb Westin Otel’de geçtiğimiz 2 Kasım’da, diğeri Ankara Erimtan Müzesi’nde 17 Kasım’da gerçekleşti.
Destekçilerimiz arasında her iki ülkenin dışişleri bakanlıkları, Türk Hava Yolları ve Euro Unit bulunuyor
Evladı Fatihan Dergisine söyleşi için teşekkür ederim. Derginizin bundan sonraki sayılarını da heyecanla bekliyoruz.
Bir yanıt bırakın