“TÜRKİYE CUMHURİYETİ’Nİ BİR ‘ABİ’ OLARAK KABUL ETMEKTEYİZ”

Valdet CAFERİ

Makedonya Devlet Eski Bakanı

 

Sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Valdet Caferi. 30.10. 1989 Makedonya Gostivar doğumluyum. İlköğrenimimi İsmail Kemali İlkokulu’nda, ortaöğrenimi de Gostivar Lisesi’nde tamamladım. Üniversite hayatıma Kalkandelen de Hukuk üzerine devam etmeye karar verdim. Üniversiteyi tamamladıktan sonra aynı üniversitede yüksek lisans yaptım. 2012 yılında Kalkandelen Agronomi Bölümü’nde “Fakülte Sekreteri” olarak işe başladım ve böylelikle iş hayatına atıldım. Çok genç yaştan itibaren siyasî faaliyetlerin ve sivil toplumla iç içe halkımıza dönük çalışmaların içinde bulundum.

 

Siyasete ilk defa 2005 yılında, Arnavut Bütünleşme Partisi’nde gençlik kolları üyesi olarak girdim. Kısa bir dönem sonra 2009 yılında Gostivar Belediyesi’nde “Gençlik Kolları Başkanı” olarak atandım. Bu görevi 2015 yılına kadar sürdürdüm. Aynı zamanda 2014 yılından itibaren, hukuk anlamında Makedonya genelinde partimizin genel merkez yönetiminde yer aldım. Aynı zamanda 2016 seçimlerinde de Merkez Yönetimin hukuksal anlamda Yönetim Kurulu’nda yer aldım. 2014 yılında üniversite görevinden ayrıldıktan sonra 2016 yılına kadar Makedonya Adalet Bakanlığı’nın danışmanı olarak çalışmaya başladım. Nisan 2016 yılında Makedonya Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu revizyonu yapıldı. O dönem ben de bakan olarak atandım. 31 Mayıs 2017 yılına kadar bu görevi sürdürdüm. 2017 yılında Makedonya Cumhuriyeti genel seçimlerinden sonra bu görevi dostum olan Bulent Saliji’ye devrettim. Sivil Toplum Kuruluşları ile çalışmaları sürdürdüm. 2010 yılında köyümüzde kurulan Genç Kalemler Derneği’nin üyesi oldum. Ve küçük çapta yapılan birçok organizasyona aktif olarak yardımcı olamaya çalıştım. Aynı zamanda Makedonya genelinde bulunan İslam Gençlik Birliği’nde 2010-2012 yıllarında, Gostivar ve çevresinde yönetim kurulu üyeliğini de yapmış bulundum. Yine yerel çapta yayınlanan birkaç dergi ve gazete de yazı isleriyle meşgul oldum. Gençlerimizi alkol, kumar, uyuşturucu, sigara gibi maddelerden uzak tutulması için 100’e yakın tanıtım sundum. Son olarak kendim hakkında özel bilgi vermek gerekirse, evli ve dört çocuk babasıyım.

 

Bakanlık döneminde Türkiye ile nasıl bir ilişkiniz oldu?

Türkiye ile Makedonya arasında çok iyi ilişkilerimiz oldu. Bunların en büyük sebeplerinden biri Türkiye Cumhuriyeti’nin Makedonya’yı koşulsuz ve şartsız desteklemesidir. İki devlet arasında kültürel ve siyasi bağların güçlü olması, halklarımızın birbirlerini çok iyi tanıması da önemli etkenlerdendir. Bundan ötürü Türkiye Cumhuriyeti’ni bir “abi” olarak kabul etmekteyiz.

 

Benim bakanlık dönemimde Türkiye ile ilişkilerimizi güçlendirmek için Türkiye’den gelen birçok Büyükelçi, Vali, Belediye Başkanı, Milletvekili ve bürokrat ile ayrıca özel şirket temsilcileri ile Makedonya’daki çalışmalar hakkında görüşmeler gerçekleştirdik. Adalet Bakanlığı olarak Türkiye’de Uluslararası Adalet Kongresi’ne davetli olarak katıldık. Ve dönemin Adalet Bakanı Sayın Bekir Bozdağ ve Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla iki devlet arasında ilişkilerin gelişmesi hakkında bilgi alış verişinde bulunduk. Aynı zamanda valiler ve belediye başkanlarının davetleri üzerine,  Türkiye’deki Makedonya kökenli ailelere dönük birçok ziyaret gerçekleştirdik.

 

Türkiye’ de eğitim gören Makedonyalı gençler hakkında neler söylemek istersiniz?

Gerek bakanlığım süresinde gerekse sonraki dönemlerde Türkiye’de eğitim gören Makedonya’lı gençlerle sıkça görüşmeler yaptım. Genel olarak Makedonya, Arnavutluk, Kosova ve Bosna Hersek’ten Türkiye’ye eğitim almaya giden gençlerimizin Balkanlara büyük bir değer olarak döndüklerinin farkındayım. Özellikle YTB’ye de teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Ayrıca benim yöremden Edirne’de eğitim gören gençlerimizi himayesi altına alan bölgenin köklü kuruluşlarından Mimar Sinan Vakfı’na ve kurucu başkanı Sayın Hasan Gümüş’e teşekkür ederim.

 

Bilindiği gibi siz Arnavut asıllısınız. Makedonya’da ki Türklerle ilişkileriniz nasıldır?

Ben çocukluğumdan beri Türkler’le bir arada yaşayan biriyim. Bu benim kendi gelişimimde çok önemli bir rol oynadı. Türk kültürü, benim evimde kabul ettiğim bir kültür ve anlayıştır. Bunun en başlıca sebeplerinden biri Müslüman bir aileden gelmem. Çocukluğum, mahallemizdeki Türklerle oyunlar oynayarak geçti. 10 yaşında ilk camiye gidişimde de çocukluk arkadaşlarım hep Türkler’di. Şahsî olarak Türkler’e büyük bir saygım ve sevgim vardır. Çünkü benim anlayışımda tüm Müslümanlar kardeştir. Ve bunu her alanda ifade etmeye çalışıyorum. Yaşadığım bölgede bir Türk lokomotif sivil toplum kuruluşu olan Genç Kalemler Derneği’nin üyesi olmam da bunu net bir şekilde ifade ediyor. Her dâim aramızdaki bağı hem bireysel hem de temsil ettiğim veya edeceğim kurumlarda güçlendirmeye çalışacağım.

 

SPOTLAR

 

Türkiye ile Makedonya arasında çok iyi ilişkilerimiz oldu. Bunların en büyük sebeplerinden biri Türkiye Cumhuriyeti’nin Makedonya’yı koşulsuz ve şartsız desteklemesidir. İki devlet arasında kültürel ve siyasi bağların güçlü olması, halklarımızın birbirlerini çok iyi tanıması da önemli etkenlerdendir. Bundan ötürü Türkiye Cumhuriyeti’ni bir “abi” olarak kabul etmekteyiz.

 

Edirne’de eğitim gören gençlerimizi himayesi altına alan bölgenin köklü kuruluşlarından Mimar Sinan Vakfı’na ve kurucu başkanı Sayın Hasan Gümüş’e teşekkür ederim.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*