EDİRNE ŞEHİTLERİ VE ŞEHİTLİKLERİ

Cennetmekân şehitlerimize rahmet dileyerek yazımıza başlıyoruz. Tüm şehitlerimizin ruhlar şâd, mekânları âlî olsun, Cenab-ı Hak onlardan razı olsun.

 

Bu mübarek ve mukaddes toprakları vatan yapmanın bir bedeli vardı. O bedeli, kahraman ecdadımız misli ile ödedi. Vatanı korumanın da bir bedeli var. Bu bedeli de o büyük kahramanların evlatları ve torunları ödemeye devam ediyor.

 

Bu süreçte bizlere düşen görev kahramanlarımızı unutmamak ve unutturmamaktır.

 

Bu gaye ve amacı yerine getirmek için, 1993 yılında kurulan Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği; dört aslî görev üstlenmiş ve bunları yerine getirmek için tüm imkân ve kabiliyetlerini kullanarak hak bildiği yolda, haklı mücadelesini vermektedir.

 

Derneğimizin asli görevleri şunlardır:

  • Şehitlerimizin aziz hatıralarını yaşatmak (şehrimizin cadde, sokak, resmi bina ve hudut karakollarına… şehitlerimizin isimlerini vererek),
  • Onların kıymetli emanetleri anne, baba, eş ve çocuklarının özlük haklarını takip etmek, yasal süreçlerde de bedelsiz hukukî danışmanlık yapmak,
  • Şehit ve gazilerimizin çok kıymetli emanetleri yavrularımızın eğitimlerini karşılıksız ve geri dönüşümsüz maddî ve manevî olarak desteklemek (derneğimiz hal-i hazırda İlkokul 1. Sınıftan başlayarak Yüksek Lisanlarını tamamlayana kadar 22 yavrumuza eğitim desteği veriyor)
  • Derneğimizin en az yukarıdakiler kadar kıymetli ve önemli bir görevi de Edirne şehitliklerini ve bu şehitliklerde yatan kahramanların isimlerini gün yüzüne çıkarma mücadelesi vermektir.

 

Tam da bu noktada belirtmek gerekir ki, Edirne’miz; 36 ayrı şehitliğinde 300.000 evladını bağrına başmış mübarek ve mukaddes bir toprak parçasıdır. Bu mübarek ve mukaddes toprakları bizlere emanet eden, vatan yapan tüm kahramanlarımızın aziz hatıralarını yaşatmak, isimlerini gün yüzüne çıkarmak bu Millet’in her ferdinin aslî görevidir.

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi, “Türk tarihini yaşatanlar, o tarihi yapanlardır”.

 

Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, bu düsturdan hareketle Edirne’nin şehitliklerini tespit etmek, gün yüzüne çıkarmak ve kahramanların isimlerini yaşatmak için, 2012 yılında “Şehitlik İmar Komisyonu” kurarak çalışmalarına hız verdi.

 

Kurulan komisyon 2012-2014 yılları arasında arşiv çalışmalarına başladı ve Edirne’de yer alan 36 şehitliği tespit etti, aynı zamanda bu şehitliklerde yatan kahramanların kimliklerini tespit etmek için çalışma başlattı. Bu gün geldiğimiz noktada 36 şehitliğimiz ve buralarda yatan 300.000 kahramanımızın yarısından fazlasının kimlik bilgileri arşivimizde toparlandı.

 

Bütün bu çalışmalar neticesinde dernek olarak ilk inşâ edilmesini sağladığımız yer Edirne Asker Hastanesi Şehitliği’dir.

 

Edirne Asker Hastanesi Şehitliği

Şehitlik, Edirne’nin 3 km güneybatısında, Saray Akpınar Köyü yolu üzerinde, Kemerdere mevkiindedir. Burada tespit edilen 52.000 kahraman yatmaktadır. Bugün inşâ edilmiş olan şehitlikte tescil işlemleri tamamlanan 5005 kahramanımızın isimleri yer almaktadır. İnşallah diğer şehitlerimizin isimleri de tescil işlemleri bittikten sonra altın harflerle yazılarak asılacaktır.

 

Burada yatan kahramanlar; Balkan Harbi, Birinci Dünya Savaşı, Çanakkale, Galiçya, Romanya ve Makedonya Cephelerinde ve İstiklâl Savaşı’nda yaralanarak Edirne Asker Hastanesi’ne getirilen ve burada tedavileri devam ederken şahadet şerbeti içenlerdir.

 

Şehitlikte Adana’dan-Zonguldak’a her ilden, Filistin’den-Kosova’ya her bölgeden, binlerce vatan evlâdı yatmaktadır. Ruhlar şâd, mekânları Cennet olsun!

 

Edirne Asker Hastanesi Şehitliği’nin yapımına 22 Mayıs 2014 tarihinde Edirne Belediye Başkanlığı, Türk Şehitlikleri İmar Vakfı ve Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından imzalan bir protokol ile başlandı. Temel atma törenine görkemli bir katılım oldu. Yapımı sekiz ay gibi kısa bir sürede tamamlanıp 22 Eylül 2015 tarihinde ziyarete açıldı.

 

Yapımı devam ederken dönemin Edirne Valisi, Orman ve Su İşleri Bakanı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı destek verdiler. Cenab-ı Hak katkı sunan, destek veren herkesten razı olsun.

 

Edirne Asker Hastanesi Şehitliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Şehitlik 64.000 m2 alan üzerindedir. Mülkiyeti Edirne Belediye Başkanlığında olan bu yerin kullanım hakkı Belediye Meclisi’nde oy birliğiyle alınan bir kararla derneğimize verilmiştir.
  • Şehitlik üzerinde yer alan Abide 1071 m2 olup ‘Malazgirt ve Alpaslan’ burada yaşatılmıştır.
  • Beton duvarlar ve çitler 1453 m3’dür. ‘İstanbul ve Fatih Sultan Mehmet’ buradadır.
  • Toplam 365 m2 yürüyüş yolu vardır. ‘Ecdadımıza 365 gün hizmet etsek azdır’ ifadesini taşımaktadır.
  • Şehit isimleri 155 levhaya yazılarak asılmıştır. Şükrü Paşa tarafından Edirne’nin ‘Balkan Harbi’nde savunulduğu süre 155 güne’ atıf söz konusudur.
  • Girişte 99 m2 tören alanı vardır.
  • Tören alanından içeri 9 m’lik bir tak altından ve üç kemer arasından geçerek girilir. Buradaki ‘üç kemer bizlere üç kıta da at koşturan ecdadımızı’ hatırlatır.
  • Girişte iki Mehmetçik heykeli gelenleri karşılar. ‘Sağdaki Mehmetçik gözetleme yapan gazilerimizi, soldaki de şehitlerimizi’ temsil eder.
  • Abide ortasında 4 adet Kitabe vardır. ‘Kitap gelen dört Peygamberi (as)’ anlatır.
  • Bayrak direkleri 2 adet ve 12 m’dir.
  • Ortada 2 adet gönder vardır. ‘Hastane Şehitliği olduğunu için bakınca ‘H’ harfine benzer’.
  • ‘Soldaki gönder Balkan Savaşı şehitlerini’ temsil eder. Yüksekliği 5 m’dir. Bu gönderde 1920 kg. demir kullanılmıştır. ‘TBMM buradadır’.
  • ‘Sağdaki gönder Birinci Dünya Savaşı şehitlerini’ temsil eder. Yüksekliği 6 m’dir. Bu gönderde 1923 kg demir kullanılmıştır. ‘Cumhuriyet buradadır’.
  • Göndere yaklaşırken 4 basamaklı merdivenden çıkılır. ‘Çanakkale, Romanya, Galiçya ve Makedonya Cephelerini’ temsil eder. Merdivenlerin üzerinde 8 m çapındaki birinci silindir, ‘Kırım Harbi ile başlayan ve Kurtuluş savaşı ile nihayetlenen süreçte bu aziz Milletin 8 büyük savaşa katıldığını’ hatırlatır. Hemen gönder altında yer alan 4 m çapındaki silindir ise ‘Balkan Harbi’nde 4 devlete karşı savaştığımızı’ hatırlatır.
  • Gönderlerin tam alt ortasında yer alan 2 top ve tüfek delikleri ‘bu Aziz Milletin topla tüfekle asla yıkılamayacağını’ gösterir.
  • Kule üzerinde yer alan siyah üzerinde kırmızı hilal; ‘hastalık, yokluk, zulüm ve ölümü’ hatırlatır. Sol kulede yer alan beyaz üzerine sarı ay yıldız, ‘hürriyet ve istiklalin’ timsalidir. Sağ kulede yer alan Al Bayrak ‘Türk Milleti’nin asla devletsiz kalmayacağını’ hatırlatır.
  • Girişte 4 cepheli, 4 kurna çeşme vardır. Burada herkesten bir parça vardır.

 

Bu noktada şehitlik yapımı esnasında karşılaştığımız birkaç notu da aktarmak isterim.

  • Şehitliğin alt kısmındaki dere yatağında yer alan söğüt ağaçlarının dipleri kan kırmızıdır. Konuyu bilimsel olarak araştırdığımızda bu rengin bir bakteri çeşidinden kaynaklandığı ve bu bakteriye genellikle demir ve kurşun olan yerlerde rastlanıldığını öğrendik.
  • Hafriyat kazıları esnasında bir kabirde yedi kahramanın göğüs göğüse yattığına şahit olduk.
  • Yine bu esnada yüz yıla yakın bir süre geçmesine rağmen bozulmayan şehit naaşlarıyla karşılaştık.
  • Abideye yakın bir yeri kazarken bu güne kadar şahit olmadığımız güzel bir koku ile karşılaştık. Bu kokunun geldiği yer, yüzeyden 2.85 m altta ve hal-i hazırda kapalı. Bir gün kısmet olursa açıp bu lezzeti herkesin tatmasını isteriz.

 

Bu Aziz ve Âl-i Cenap Millet, tarih boyunca nice destanlar yazmıştır.

Selam olsun Sarıkamış’ta yokluğun destanını yazanlara!

Selam olsun Çanakkale’de zaferin destanını yazanlara!

Selam olsun Edirne’de zulmün destanını yazanlara!

Selam olsun Sakarya’da Kurtuluş’un destanını yazanlara!

Selam olsun 15 Temmuz’da Millî Birliğin ve İrade’nin destanını yazanlara!

 

Bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyoruz.

Faruk ÇİFTÇİ

Edirne Şehit Aileleri Derneği Başkanı

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*