İŞKECE MÜFTÜSÜ
Evlad-ı Fatihan:
Hocam kendinizi tanıtır mısınız?
Ahmet Mete:
Benim ismim Ahmet Mete. 10 seneden beri müftülük yapmaktayım.65 doğumluyum.3 çocuğum var.
Evlad-ı Fatihan:
Hocam Yunanistan’daki Müslüman azınlık Türkleri ile ilgili bize bilgi verir misiniz?
Ahmet Mete:
Yunanistan’da ve Avrupa’da Müslüman olmak zor bir olay. Dolayısıyla bilhassa Bizans’ın torunları arasında Müslüman Türk olmak çok daha zor bir olay. Çünkü Türkiye’nin emri altında senelerce yaşamış ve düşmanlık beslemiş insanlar maalesef Türkün dostluğunu kardeşliğini komşuluğunu unutan insanlar. Bunlarlalar yaşamak zor bir durum, fakat bu zorluklara rağmen biz gayet temiz ve uysal insanlar olduğumuzu gösteriyoruz. Hareketlerimizle yaşantılarımızla da gösteriyoruz bunu.
Evlad-ı Fatihan:
Yunanistan’da Müslüman Türklerimizin nüfusu ne kadar hocam?
Ahmet Mete:
Yunistan’da Müslüman Türklerin nüfusu 120000 ile 150000 arasında fakat bu son senelerde ekonomik krizden dolayı gençlerimizin çoğu Batı Trakya’yı bırakıp göç etmek zorunda kaldılar. Fakat ümit ederiz ki bu kriz sona erer ve gençlerimiz tekrar Batı Trakya’ya dönerler.
Evlad-ı Fatihan:
Peki hocam gençlerimizin Batı Trakya’yı terk etmesinin sonucu olarak gelenek ve görenek kaybı doğuyor mu? Gençlerimiz bu kültüre ne kadar sahip? Onlarla ilgili çalışmalarınız var mı? Avrupa’ya giden gençleri nasıl takip edebiliyorsunuz?
Ahmet Mete:
Batı Trakya’da bizim kimlik sorunumuz var. Türk olduğumuzu kabul etmiyorlar. Eğitim sorunumuz var, okullarımızı kontrolleri altına aldılar, ırkçılık sorunumuz var. Vakıf sorunumuz var. Türk kültürüne göre eğitim alamayan çocuklar bunların arasına girip bir kültürel kopma yaşıyor, dolayısıyla Batı Trakya’da yaşayan insanlarımızın geleneklerinde bir bozulma olabiliyor. Bunları biz farklı şekilde önlemeye çalışıyoruz. Örneğin camilerimizde kuran kurslarımız var, hafızlarımız var. Hafizelerimiz bayanlardan oluşuyor. Kuran kurslarımızda çocuklarımıza dini öğretim, adalet, gelenek görenek, can kurtarılması için gerekli bilgiler öğretiliyor. Biz elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ama karşımızda bir devlet var ve devletlerle uğraşmak zordur. O açıdan sıkıntı yaşıyoruz.
Evlad-ı Fatihan:
Peki hocam Türkiye’nin bu konuyla ilgili yaptığı çalışmaları yeterli görüyor musunuz?
Ahmet Mete:
Türkiye olmasaydı zaten bugüne kadar bu memleketlerde var olamazdık. Fakat bu bütün sorunların Türkiye tarafından çözüldüğünün bütün haklarımızın korunduğunu göstermez. Tabii eksiklikler var, sıkıntılar var, bu son zamanda öğrencilerimizin alınması burs durumları sigorta meseleleri var. Bunlara şuanda sigorta meselelerinde hükümet çözümler üretti. Dolayısıyla inşallah var olan sıkıntılarda yavaş yavaş giderilecek. Ama daha çok yol almamız gerekiyor. Batı Trakya Müslüman Türklerinin Türkiye’den başka kendisini kollayacak sahip çıkacak bir devleti yok. İçinde yaşadığımız devlet bizi yok etme üzere bir politika içerisinde. Türklüğümüzden Müslümanlığımızdan bizi alıkoyarak yunan vatandaşı yapmaya çalışıyorlar. Velhasıl inşallah Türkiye’nin de buradaki azınlığında devletimiz inde insanlık damarının daha çok kabarmasıyla sorunlarımızı çözmek üzere çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Evlad-ı Fatihan:
Peki bizim genellikle Edirne’de Trakya Üniversitesinde oldukça balkan nüfuslu öğrencilerimiz var. Şimdi burada okuyan öğrencilerimizin gelenek ve göreneklere bağlılıklarının geri dönüşümü nasıl? Burada okuyan öğrencilerin manevi olarak beklentilerini karşılıyor mu Türkiye?
Ahmet Mete:
Türkiye’de tahsis eden okulunu bitirmiş yada bitirmemiş Batı Trakya’ya gelip hizmet eden zaten yüzde 90 gençlerimiz onlar. Biz onların çalışmalarından veya yaptıklarından memnunuz ve inşallah bundan sonraki dönemlerde daha da başarılı bir şekilde devam ederler.
Bir yanıt bırakın